Ploché nohy, neboli „pes planus“, vznikají, když klenba chodidla není zcela vyvinuta. Tento jev pozorujeme z různých důvodů. Ploché nohy mohou pramenit ze zvýšeného nebo sníženého svalového tunu nebo slabosti chodidel a kotníků. Co můžete udělat pro dítě s plochýma nohama? Většinou se poloha a vyrovnání chodidel u dětí zcela nezformuje až do věku 7-8 let, takže do té doby můžeme využívat cílená cvičení na ploché nohy k dosažení skvělých výsledků při budování klenby a stability chodidel nebo kotníků u dětí.

Cvičení na ploché nohy doporučené dětskými fyzioterapeuty

Zde je několik způsobů, jak bojovat proti plochým nohám, když jsou způsobeny sníženým svalovým tonusem nebo svalovou slabostí. Kromě provádění některých z těchto bezpečných a účinných cvičení na ploché nohy doma se také doporučuje, abyste navštívili pediatra nebo dětského fyzioterapeuta, abyste lépe pochopili, proč se jejich klenba zatím zcela nevyvinula.

ploché nohy

ploché nohy

1. Rovnováha na jedné noze

Procvičování rovnováhy ve stoje na jedné noze je skvělý způsob, jak zapojit menší svaly na chodidle, jakož i svaly kolem kotníku, k vybudování stability a správného vývoje klenby chodidla. Pokud je stoj na jedné noze příliš náročný, zkuste položit opačnou nohu na míč nebo zkuste stát jednou nohou přímo před druhou. Pokud je stoj na jedné noze příliš jednoduchý, položte na zem polštář a nechte je na něm balancovat, aby byl povrch dynamičtější. Pro ještě větší výzvy můžeme ve stoje na jedné noze dávat ruce do různých poloh, házet a chytat míč, nebo se natahovat za bublinami z bublifuku i za pomoci Montessori nášlapných kamenů.

2. Zvedání malých předmětů ze země prsty na nohou

Nechte své dítě trénovat sbírání kuliček nebo malých předmětů nohama/prsty. Toto cvičení se zaměří na aktivaci všech menších svalů v chodidle zvaných vnitřní svaly. Cvičit začněte vsedě. Potom, když to vaše dítě zvládne, nechte ho vyzkoušet to ve stoje, aby procvičilo rovnováhu na opačné noze.

3. Balancování na úzkých površích

Nejlepším pomocníkem pro trénování rovnováhy a svalstva v okolí klenby a kotníků jsou Piklerové trojúhelníky, nebo balanční kladiny. Trojúhelník má úzké dřevěné tyče nebo lezeckou stěnu s lanem, která poskytuje možnost ukládat nohy do různých poloh s variabilní zátěží. Kladiny mají úzký povrch s překážkami v různých tvarech a tak se při chůzi na kladině dostává do chodidlo do polohy, kde uvidíte, jak se kotníky vašeho dítěte kývají a prsty na nohou se kroutí/odvíjejí, aby se udržela rovnováha. Toto vše vytváří sílu v chodidle, která přispívá k formování klenby. Na místo piklerové trojúhelníku nebo balančních kladin můžeme však použít i pěnovou roli, srolovaný ručník či okraj schůdku.

4. Chození po nerovných površích

Pro děti, které se teprve nedávno naučili chodit je typické, že mají ploché nohy, protože nevyužívají svaly na chodidlech k vytvoření klenby. Dobrým způsobem, jak nastartovat správný vývoj chodidla je chodit po nerovných površích. To znamená hraní si v písku, chození po trávě nebo jiných různých površích venku. Můžete také vytvořit náročné povrchy uvnitř, doma. Skryjte několik měkkých hraček pod pěnovou podložku na cvičení nebo pohoďte řadu polštářů na zem, abyste si spolu chůzi řádně procvičili.