Ať už se intenzivně věnujete Montessori metodě výchovy a výuky, nebo máte doma aktivní dítě, právě balanční prkno může být skvělým přírůstkem do kolekce edukačních a vývojových pomůcek v domácnosti. Balanční prkno je obvykle dřevěná oblá deska s hladkým povrchovým zpracováním, kterou lze využít ke kreativnímu hraní nebo pravidelnému cvičení. K hlavním benefitům řadíme rozvoj schopnosti rovnováhy, správné držení těla, posilování vnitřního svalstva. Také ale podporuje kreativitu a zvědavé myšlení při vymýšlení nových a zábavných aktivit. Balanční prkna mají mnohem více možností využití, než by se na první pohled zdálo. Před investováním do balanční desky je důležité vědět, co vůbec balanční deska je, k čemu slouží a jak ji správně používat.

Co je balanční prkno?

Balanční prkno je motorická pomůcka inspirovaná Montessori filozofií, která pomáhá dětem poznávat vlastní pohybové schopnosti a učí je pomalu poznávat nové hranice udržování rovnováhy. Obvykle jde o jednoduchou dřevěnou desku s charakteristickým zaoblením. Nejčastěji používaným materiálem je samozřejmě dřevo, většinou buk nebo jiný typ tvrdého dřeva. Deska může být zespodu hladká, nebo může být na spodní části vybavena měkkým potahem proti poškrábání ať už desky nebo podlahy. Jsou skvělou pomůckou pro cvičení částí dolních končetin, zpevňují nohy v oblasti kotníků a kolen. Dokonce existuje studie, která zjistila, že děti, které pravidelně cvičí na balanční desce alespoň 15 minut denně, mají v časné dospělosti silnější svalstvo a pevnější stavbu těla. Hlavní funkcí balanční desky je procvičovat vestibulární systém a seznámit dítě se schopností udržovat rovnováhu v různých polohách těla, což je připraví v budoucnu na aktivity jako jízda na kole, bruslení a jiné každodenní zábavné činnosti a hry.

Balanční prkna

Balanční prkna

Jak s dítětem používat balanční prkno?

Způsobů, kterými umíme balanční prkno využít je přesně tolik, kolik nás akorát napadne. Desku lze použít pro kreativní a nápaditou hru, jakož i pro cvičení a strečink. Pro aktivní děti a batolata je to ideální způsob, jak uvolnit energii. Děti často v balanční desce vidí skluzavku, houpačku, pevnost, auto, člun a jiné. Na desce mohou děti také odpočívat nebo ji použít jako místo pro hračky nebo plyšáky. Design desky je velmi jednoduchý, ale je to všestranná a vynalézavá pomůcka, která může dát dítěti spoustu zábavy a povzbudit jeho kreativitu při hře. Děti opravdu zbožňují aktivity s balančními deskami, obzvláště pro otevřenost a neomezený herní potenciál, který mají. Balanční desky nejsou ovšem pouze pro malé děti. Kvalitní desky mívají nosnost až přes 100 kg, takže je k procvičování vnitřního svalstva mohou používat i dospělí.

Nejdůležitější benefity balanční desky

Zlepšuje rovnováhu. Pravidelné cvičení a trénování rovnováhy pomáhá dětem zlepšovat kontrolu nad pohyby vlastního těla. Podporuje správnou koordinaci a propriocepci, což je vnímání aktuální polohy těla vůči okolnímu prostředí. I proto je balanční deska oblíbeným nástrojem více fyzioterapeutů. Síla. Pohyby, které děti provádějí na balančních deskách, vyžadují svalovou zátěž a tím se posiluje svalstvo celého těla. Toto velmi pozitivně ovlivňuje správné držení těla, správnou chůzi či běh. Jako při každé fyzické aktivitě i při používání balanční desky se celé tělo prokrvuje, což také pomáhá dobrému fungování oběhového systému. Podporuje hravost a kreativitu. Při aktivitách s balanční deskou si děti často vymyslí své vlastní nápady a scénáře hry. Jelikož je deska jednoduchý, ale zábavný předmět, děti musí při vymýšlení nových aktivit zapojovat představivost a kreativitu.

Na závěr.

Balanční prkna jsou zábavnou a bezpečnou formou podpory vývoje hrubé motoriky a schopnosti rovnováhy. Posilují svalstvo a procvičují celé tělo hravým způsobem. Pokud se i vy inspirujete při výchově a vzdělávání vašich dětí Montessori filozofií, balanční deska by ve vašem dětském pokoji určitě neměla chybět.

Balanční prkna