Plánujete svou první letní dovolenou s malými dětmi? Skvělé! Cestování s dětmi může být plné radosti a nezapomenutelných zážitků, ale zároveň vyžaduje důkladnou přípravu. Jako rodič, který jede na takovou dovolenou poprvé, vám přinášíme několik užitečných tipů a rad, které vám pomohou zvládnout tuto výzvu s úsměvem.

Výběr Destinace

Při výběru destinace je důležité zohlednit potřeby vašich dětí. Destinace by měla nabízet rodinné aktivity, bezpečné a přátelské prostředí a vhodné ubytování pro děti. Pláže s pozvolným vstupem do vody jsou ideální, protože děti se tam mohou bezpečně hrát. Hotely, které nabízejí dětské bazény a animační programy, mohou být také skvělou volbou, protože poskytují zábavu pro děti, zatímco vy si můžete odpočinout. Zvažte i možnosti stravování v hotelu nebo blízko něj, abyste se vyhnuli stresu z hledání vhodných restaurací. Vyhněte se destinacím s extrémními teplotami nebo vysokou nadmořskou výškou, které by mohly být pro děti nepříjemné nebo nebezpečné. Před rezervací se také informujte o dostupnosti lékařské péče v oblasti, kam se chystáte.

Balení

Balení na dovolenou s malými dětmi vyžaduje dobrou organizaci a promyšlený přístup. Kromě oblečení pro každé počasí a příležitosti nezapomeňte na pleny, vlhčené ubrousky, oblíbené hračky a knihy, které mohou děti zabavit během cesty i pobytu. Léky a základní lékárničku byste měli mít vždy po ruce, protože nikdy nevíte, kdy se mohou vyskytnout menší zdravotní problémy. Nezapomeňte na opalovací krém s vysokým ochranným faktorem, aby jste chránili jemnou dětskou pokožku před slunečním zářením. Plavky a ručníky jsou nezbytností pro každou dovolenou u vody. Také si s sebou vezměte dostatečnou zásobu dětské výživy a občerstvení, aby jste měli jistotu, že vaše děti budou mít vždy co jíst. Kočárek nebo nosič mohou být velmi užitečné, zejména pokud plánujete delší procházky nebo výlety.

MUDr. Hana Matějková v podcastu Životozprávy mezi to nejdůležitější řadí léky proti alergiím, mastičky na štípance a přípravky s panthenolem pro případ, že se spálíme. Hodit se mohou také léky proti kašli, nevolnostem, živočišné uhlí proti průjmu a rehydratační roztoky. Naopak zdůrazňuje, že nejsou nutná antibiotika, která v mnoha případech mohou naopak uškodit. Léky, které bereme s sebou, by měly být vhodné jak pro dospělého, tak pro dítě.

Dětské úrazy

Dětským úrazům často nezabráníme. Je ale důležité vědět, co se dítěti stalo a proto naši ratolest mít vždy na očích. Pokud jste však právě nepostřehli, jak k úrazu došlo, zeptejte se maminek okolo nebo přímo něj, pokud mluví a je schopné úraz popsat. Díky tomu pak bude pro vás i lékaře snazší problém řešit.

Kdy je nutné vzít dítě k lékaři? V případě pádu záleží na výšce, ze které spadlo, jeho věku a místě, kam se uhodilo. Při úrazu hlavy dítě sledujte. Pokud se dostaví zvracení či zmatenost, navštivte lékaře. Riskantní mohou být také úrazy břicha, obzvlášť pokud se objeví modřiny.

Cestování s dětmi

cestování autem nebo letadlem

Cesta: Autem vs. Letadlem

Cestování autem má své výhody i nevýhody. Výhodou je flexibilita v plánování zastávek, což vám umožňuje přizpůsobit cestu potřebám dětí. Můžete si vzít s sebou více věcí, což je užitečné, když máte malé děti. Na druhou stranu, dlouhé hodiny v autě mohou být pro děti náročné a mohou se rychle unavit nebo znudit. Naplánujte si časté přestávky na protažení a hry, aby jste dětem poskytli možnost vybít energii a zabavit se. Vezměte si s sebou dostatek občerstvení a vody, aby jste předešli hladu a žízni během cesty.

Cestování letadlem má také své výhody a nevýhody. Největší výhodou je, že se rychleji dostanete do cíle, což oceníte, když cestujete s malými dětmi. Děti mohou být fascinovány letem a pozorováním letadel. Nevýhodou je dlouhé čekání na letišti a omezený prostor na pohyb během letu. Rezervujte si místa v přední části letadla pro více prostoru a jednodušší přístup k toaletám. Vezměte si do příručního zavazadla vše potřebné na zabavení dětí a občerstvení, aby jste předešli nudě a hladu během letu. Připravte se na možné změny tlaku během vzletu a přistání, které mohou být pro děti nepříjemné.

Pobyt

Po příjezdu do destinace se snažte udržet co nejvíce pravidelný režim dětí, pokud jde o spánek a stravování. Děti se cítí bezpečněji a pohodlněji, když mají určitý režim, i když jsou na dovolené. Vyhýbejte se přímému slunci během nejteplejších hodin a nezapomeňte na dostatečný příjem tekutin, aby jste předešli dehydrataci. Pokud je to možné, vyhledejte místní lékárny a zdravotnická zařízení pro případ nouze, aby jste věděli, kam se obrátit, pokud by se něco stalo. Ujistěte se, že děti mají vždy něco na zabavení, ať už jsou to hračky, knihy nebo hry, aby se nenudily a byly šťastné.

Stravování

Pokud vaše děti ještě nejsou zvyklé na exotická jídla, přineste si s sebou dostatečné množství jejich oblíbených potravin. Děti mohou být velmi vybíravé, pokud jde o jídlo, a je důležité, aby měly co jíst, co jim chutná a na co jsou zvyklé. Vždy zkontrolujte kvalitu vody a používejte balenou vodu na pití i mytí ovoce, aby jste předešli žaludečním problémům. Informujte se o místních potravinách a stravovacích zvyklostech, aby jste věděli, co můžete očekávat a jaká jídla by mohla být pro děti vhodná. Pokud jste ubytováni v hotelu s polopenzí nebo plnou penzí, zjistěte si, jaká jídla jsou v nabídce a zda jsou přizpůsobena i pro děti.

Podle MUDr. Matějkové bychom si měli dávat pozor také na různé dietní chyby. Ať už se jedná o smažená jídla či omáčky jako je klasická majonéza. Při vysokých teplotách se tyto potraviny rychleji kazí. Proto se potýkáme s virovými a bakteriálními nákazami způsobující průjmy a zvracení. V takovém případě je nejdůležitější doplňování tekutin. Balená voda je nutností hlavně v destinacích, jako je Asie, Afrika nebo Středomoří. Dávat pozor bychom měli mimo jiné na zmrzlinu a místo ní volit raději balené nanuky. Dále led, saláty, ovoce, které je nutné loupat, a také při čištění zubů používat vodu balenou. "Neexistuje nebezpečná lokalita ohledně infekcí. Existuje nebezpečný cestovatel. Problematické je hlavně přistupování k vodě."

Zdraví a Pojištění

Nezapomeňte si před cestou zajistit cestovní a zdravotní pojištění, které pokryje i děti. Pojištění je důležité, protože nikdy nevíte, co se může stát. V případě, že dítě před dovolenou onemocní, budete moci pobyt zrušit s nárokem na vrácení peněz. Nebo pokud dítě onemocní přímo na dovolené, je dobré mít po ruce kontakt na místního pediatra, nebo alespoň na spolehlivého delegáta cestovní kanceláře. Při úrazu či náhlém onemocnění může pojištění výrazně usnadnit situaci a zajistit rychlou a kvalitní péči. Informujte se o možnostech a podmínkách pojištění a vyberte si takový balíček, který nejlépe vyhovuje potřebám vaší rodiny. Vždy mějte s sebou kopie pojišťovacích dokladů a kontaktní informace na pojišťovnu.

Cesta Domů

Na cestu domů si nechte dostatek času na balení a přípravu, aby jste se vyhnuli stresu a panice na poslední chvíli. Ujistěte se, že máte všechny doklady a potřebné věci po ruce. Připravte děti na návrat domů postupným přizpůsobováním se domácímu režimu ještě před odjezdem z dovolené. To může zahrnovat postupné zkrácení večerního programu nebo přizpůsobení se místnímu času. Pokud cestujete autem, naplánujte si cestu tak, aby jste měli dostatek času na přestávky a odpočinek. Pokud letíte, buďte připraveni na možné zpoždění a zdržení na letišti. Ujistěte se, že máte dostatek občerstvení a zábavy pro děti na cestu domů, aby byla co nejpohodlnější a nejméně stresující.

Cestování s malými dětmi může být náročné, ale s dobrou přípravou se může stát skvělým dobrodružstvím pro celou rodinu. Přejeme vám šťastnou cestu a nezapomenutelné zážitky!

Zdroj: Podcast - Jak prožít léto bez nehody a co dělat, když… | MUDr. Hana Matějková

dovolená s dětmi