Pokud jste rodič malého dítěte, určitě jste už slyšeli o Piklerové trojúhelníku. Tato dřevěná lezecká pomůcka si rychle získává na popularitě jako nezbytná záležitost pro děti ve věku od útlého věku. Ale co to vlastně Piklerové trojúhelník je a jaké jsou výhody jeho používání? Odpovíme na některé z nejčastěji kladených otázek o „piklerech“, včetně historie, účelu, materiálů a toho, jak podporují fyzický vývoj. Pokud jste zvědaví na tuto inovativní přelézku, čtěte dál a dozvíte se více!

Kdo stojí za Piklerové trojúhelníkem a co to je?

Piklerové trojúhelník je dřevěná lezecká konstrukce určená pro děti ve věku od šesti měsíců. Jméno dostala po maďarské pediatričce Dr. Emmi Pikler, která věřila v důležitost volného pohybu a individuální hry pro malé děti. Trojúhelník se obvykle skládá z trojúhelníkového rámu s příčkami, po kterých mohou děti lézt nahoru a dolů, lze použít i pro klouzání, plazení a jiné aktivity s hrubou motorikou. Piklerové trojúhelník se stává stále oblíbenějším zejména mezi rodiči, kteří vyznávají montessori nebo waldorf vzdělávací filozofie. Považuje se za cenný nástroj na podporu fyzického rozvoje, kreativity a nezávislosti u malých dětí. Doktorka Emmi Pikler byla průkopnicí v oblasti vývoje dětí a věřila v důležitost volného pohybu a vývoje dětí jako jednotlivců. Vytvořila Pikler institut v Budapešti, kde vyvinula nový přístup k péči o děti, který kladl důraz a respekt na individualizovanou péči o každé dítě.

Piklerové trojúhelník

Piklerové trojúhelník

Jaká je filozofie Dr. Emmi Pikler?

Filozofie Dr. Emmi Pikler se soustřeďuje na myšlenku, že miminka a malé děti by měly být respektovány jako jednotlivci a měly by se jim umožnit rozvíjet se vlastním tempem, vlastním způsobem. Její přístup zdůrazňuje důležitost bezpečného výchovného prostředí pro děti, kde mohou objevovat a učit se prostřednictvím volné, nepřerušované hry. Ústředním bodem filozofie Dr. Pikler je přesvědčení, že děti by měly dostat příležitost volně se pohybovat a přirozeně rozvíjet své motorické dovednosti. Věřila, že děti by neměly být nuceny sedět, stát nebo chodit, dokud nejsou připraveny, ale místo toho by se jim mělo dovolit, aby postupovaly vlastním tempem. Tento přístup se odráží v designu Piklerové trojúhelníku, který nabízí bezpečnou a flexibilní strukturu pro děti, aby mohli lézt, klouzat a objevovat svět vlastním tempem. Dr. Pikler také zdůraznila důležitost citlivé a respektující péče, včetně důsledného pozorování, jemného doteku a komunikace, která je naladěna na potřeby a emoce dítěte. Věřila, že budování pevných vztahů mezi rodiči a dětmi je nezbytné pro podporu zdravého vývoje a pohody. Celkově filozofie Dr. Pikler podporuje hluboký respekt k individualitě a autonomii dětí a zdůrazňuje důležitost poskytování podpůrného a výchovného prostředí, které jim umožňuje růst a rozvíjet se vlastním způsobem. 

Pro jaký věk je Piklerové trojúhelník?

Piklerové trojúhelník je obecně vhodný pro děti ve věku od 6 měsíců v závislosti na jejich individuálních schopností a zájmů. Menší děti mohou používat Piklerové trojúhelník především k plazení, zkoumání a procvičování si jemné motoriky, zatímco starší děti jej mohou využívat spíše k lezení, klouzání a kreativní hry. Je důležité poznamenat, že věkové rozpětí pro používání Piklerové trojúhelníku je jen obecným usměrněním a děti se vyvíjejí vlastním tempem. Některé děti mohou začít používat Piklerové trojúhelník dříve nebo později než jiné, v závislosti na jejich individuálních schopností a zájmů. Je také důležité vybrat Piklerové trojúhelník, který je vhodný pro velikost vašeho dítěte, a vždy na něj dohlížet, když jej používá, aby byla zajištěna jeho bezpečnost. 

Piklerové trojúhelník

Piklerové trojúhelník

Jaký je účel Piklerové trojúhelníku?

Účelem Piklerové trojúhelníku je podporovat fyzický rozvoj, kreativitu a nezávislost u malých dětí. Lezení, klouzání a plazení po Piklerové trojúhelníku může dětem pomoci rozvíjet hrubou motoriku, jako je rovnováha, koordinace a prostorové vnímání. Podporuje také pocit nezávislosti a sebevědomí, kde se děti učí samostatně orientovat v prostoru. Mezi hlavní benefity Piklerové trojúhelníku patří:

- podporuje fyzický rozvoj, rovnováhu, koordinaci a prostorové vnímání

- podporuje pocit nezávislosti a sebevědomí

- podporuje imaginativní hru a zkoumání, podporuje kognitivní a sociálně-emocionální rozvoj

- poskytuje všestranný nástroj pro děti k zapojení se do různých aktivit hrubé motoriky, včetně lezení, klouzání a plazení

- nabízí bezpečné a poutavé prostředí pro malé děti k rozvoji a zkoumání jejich fyzických schopností.

Celkově je Piklerové trojúhelník všestranný nástroj, který poskytuje řadu výhod pro růst a vývoj dětí.

Jaké materiály se používají k výrobě Piklerové trojúhelníku?

Materiály použité k výrobě Piklerové trojúhelníku se mohou lišit v závislosti na výrobci, ale nejběžnějším materiálem je kvalitní březová překližka. Dřevěný rám se obvykle skládá z několika trojúhelníkových částí, které jsou kvůli stabilitě spojeny šrouby. Příčky, které tvoří lezeckou plochu, mohou být vyrobeny z kulatých dřevěných tyček nebo zploštělých dřevěných lamel a obvykle jsou od sebe dostatečně blízko, aby podporovaly bezpečné lezení pro malé děti. Někteří výrobci přidávají i doplňkové prvky, jako je skluzavka nebo lezecká rampa, které mohou být vyrobeny ze stejně kvalitní březové překližky. Celkově by materiály použité při konstrukci Piklerové trojúhelníku měly být pevné, odolné a bezpečné pro malé děti.

Piklerové trojúhelník

Piklerové trojúhelník

Jak Piklerové trojúhelník podporuje fyzický rozvoj?

Piklerové trojúhelník podporuje fyzický rozvoj několika způsoby. Zde je několik příkladů:

Rovnováha: Lezení po příčkách vyžaduje, aby děti přenášely váhu z jedné strany na druhou, což jim pomáhá rozvíjet rovnováhu a koordinační schopnosti.

Koordinace: Lezení také vyžaduje, aby děti používaly ruce i nohy, což jim pomáhá rozvíjet koordinaci ruka-oko a oboustranné koordinační schopnosti.

Prostorové povědomí: Když děti stoupají po příčkách, musí se pohybovat v prostoru kolem sebe a porozumět poloze svého těla ve vztahu k okolnímu prostředí, což pomáhá rozvíjet schopnosti prostorového vnímání.

Svalová síla: Lezení, klouzání a plazení vyžaduje použití více svalových skupin, což pomáhá rozvíjet celkovou svalovou sílu a vytrvalost.

Sebedůvěra: Když se dětem používání Piklerovy trojúhelníku stává pohodlnějším, získávají důvěru ve své fyzické schopnosti a rozvíjejí pocit nezávislosti.

Piklerové trojúhelník nabízí bezpečný a poutavý způsob, jak mohou malé děti rozvíjet své fyzické schopnosti a zkoumat své okolí, čímž přispíváme k jejich kvalitnější budoucnosti.