Montessori učící věž může být jednou z nejlepších pomůcek, které můžete mít v domácnosti, když vás obklopuje rostoucí zájem dětí o všechno v domácnosti a kolem domu. Od chvíle, kdy se děti dokážou postavit, tak touží poznávat svět kolem sebe všemi svými 5 smysly. Záleží jen na tom, jak uspořádáte sebe a svůj domov, abyste jim to umožnili. Zde přichází vhod učící věž. Bez ohledu na to, zda vychováváte své dítě podle Montessori filozofie, tuto položku vřele doporučujeme.

Co je učící věž? 

Pomůcka úzce spojena s Montessori metodou. Jedná se o jednoduchou konstrukci, obvykle vyrobenou ze dřeva, která umožňuje vykonávání činností ve výši dospělé osoby. Dítě stojí na plošině, kde mu nehrozí, že ztratí rovnováhu a spadne. Kromě toho, že je to pohodlné a praktické, umožňuje dítěti používat volné ruce k tomu, co chce. Výsledek? Dítě se bez námahy dostane na kuchyňský stůl nebo k umyvadlu, tedy na místa, která byla dříve mimo dosah. Jaký to má smysl? Spolupracovat s mámou nebo tátou v kuchyni nebo si mýt ruce v koupelně bez pomoci dospělých. Závěr? Vaše dítě bude s vámi rádo spolupracovat, aniž byste ho museli zvedat. A především, aniž byste se museli dívat na život shora. Stojí za to objasnit, že ačkoli se jedná o bezpečný prvek, na dítě musí vždy dohlížet odpovědná dospělá osoba.

Učící věž – pro domácnost s dětmi

Učící věž – pro domácnost s dětmi

K čemu slouží Montessori učící věž?

Učící věž umožňuje i dětem opatrnější rodiče zvednout se vysoko, aby mohli vykonávat úkoly. Je to způsob, jak zapojit ty nejmenší do života dospělých. Kdy je to nejužitečnější? Když chce vaše dítě s vámi vařit. Bez této podpůrné pomůcky by museli vylézt na židli, ze které by mohli uklouznout a ublížit si. Na druhé straně lezením na svou montessori učící věž mohou pomoci (dle svých možností) mytím zeleniny nebo loupáním brambor. Dalším místem, kde je to velmi praktické, je koupelna. Děti si tam mohou bez problémů umýt zuby, podívat se do zrcadla či umýt ruce. 

Výhody Montessori učící věže

Učící věž je bezpečnější

Přestože židle může dítě posunout na vyšší místo, děti z nich mohou snadno spadnout. Učící pomocná věž byla postavena s ohledem na tuto specifickou vlastnost, aby byla zajištěna bezpečnost. Je stabilní a má širokou základnu se 4 nohama, která nabízí dobrou stabilitu. Některé z nich jsou buď zcela pokryty ze všech stran dřevěnými nebo plstěnými prkny, aby se zabránilo pádu dítěte. Jiné mají dřevěnou tyč umístěnou vzadu, aby poskytovaly lepší ochranu. Záleží jen na vaší bezpečnostní komfortní zóně, abyste se rozhodli, který design je pro vaši rodinu lepší. Učící věž vám také poskytuje lepší přehled o přístupu vašeho dítěte k některým kuchyňským spotřebičům.

Pomocník v kuchyni učí samostatnosti

Učící věž je doporučena vzdělávací metodou Montessori, neboť podporuje instinkt dítěte dělat věci samostatně. Většina modelů učících věží je navržena tak, aby umožnila dítěti samostatně vylézt a slézt z věže. Mají jeden nebo více stupňů, díky kterým je lezení bezpečné. Dítě těží z individuálního hraní, i když je hned vedle vás. Používání učící věže dává vašemu dítěti možnost zkoumat jídlo, osobní hygienické potřeby nebo dokonce hračky v jejich rytmu, aniž by jej rodiče vyrušovali slovy „pozor“ a podobně. Skutečnost, že se děti naučí, že tyto věci mohou dělat sami, v nich buduje velkou sebedůvěru a sebeúctu. A zároveň se rozvíjí malá i velká motorika. 

Trávíte spolu více kvalitního času

Již jsme zmínili, že děti se natolik zajímají o to, co děláme kolem domu, že mohou všechno zahodit a utíkat k nám. Příprava večeře může být náročná, když držíte v náručí 18 měsíční dítě. Čas strávený v kuchyni je vlastně skvělou příležitostí k budování pouta mezi dítětem a rodičem. Během pobytu ve věži může dítě bezpečně dosáhnout kuchyňského dřezu a můžete ho požádat, aby Vám pomohli s mytím zeleniny. A než připravíte večeři, mohou dochutit jídlo solí a pepřem. Je to oboustranně výhodná situace, večeře je hotová a vy jste se svým dítětem strávili kvalitní a zábavný čas.  

Učící věž vytváří příležitost k poznávání nových potravin

Mít své dítě v učící věži během vaření může přinést úžasné výhody týkající se jeho chuti k jídlu a ochoty zkoušet nová jídla. Skutečnost, že dítě může prozkoumat zeleninu podle svých představ, způsobí, že bude otevřeněji vyzkoušet ji později při večeři. Opakovaná expozice a smyslové učení jsou některé z nejlepších známých strategií pro zvýšení příjmu neznámých potravin. Děti mají totiž ochranný instinkt být opatrný u nových potravin. Čím více bude mít vaše dítě možnost vidět, dotýkat se a zkoumat ingredience, které používáte k večeři, tím větší je šance, že přijme to, co má na talíři. 

Využijte učící věž pro různé aktivity

Učící věž lze využít i pro jiné činnosti. Můžete být kreativní. Hoďte na něj deku a udělejte z ní stan nebo loutkové divadlo. Existují Montessori učící věže, které mají doplňky, jako je tabule, skluzavka nebo tabule s aktivitami, které je přemění na hrací předměty. Jiné jsou dokonce konvertibilní a mohou se stát stolem.

Jaké jsou výhody pro vás jako dospělého?

Za prvé, umožní vám sdílet aktivity s vaším dítětem. Úkoly, kterým jste se dosud v jejich přítomnosti vyhýbali, abyste je nepokoušeli a nevystavili riziku. Když si osvojíte tento pedagogický nástroj pro praktický život, uvidíte, že se váš rodinný režim radikálně změní. Proč? Jednoduše proto, že budete mít více času na domácí práce. Pokud jste se dříve schovávali, abyste umyli nádobí, nyní můžete začlenit své dítě a užít si tuto chvíli. Samozřejmě, že vaše dítě může nadělat více nepořádku nebo mu budou práce trvat déle, ale i tak vám to ušetří čas. Stručně řečeno, výhod je opravdu mnoho, a to jak pro děti, tak pro dospělé. Naštěstí je k dispozici široká škála modelů. Vyberete si ten, který vám nejvíce vyhovuje z hlediska ceny a kvality, způsobu nákupu, značky, způsobu platby a pod. Pamatujte: bez ohledu na styl, všechny typy mají stejnou užitečnost a podobné vlastnosti. Nanejvýš se mohou lišit základním materiálem nebo barvou. Nyní, když už víte, co je učící věž, k čemu slouží a jaké výhody přináší, jděte do toho. Do života vašich dětí může přinést mnoho. A co je nejdůležitější? Budou se doma cítit šťastněji.

Učící věž – pro domácnost s dětmi